15 zomerse salade recepten (2024)

In de zomermaanden eten wij graag een frisse salade. Daarom heb ik vandaag 15 zomerse salade recepten op een rijtje gezet voor je. Dezesalade recepten zijn heel variërend. ideaal voor de lunch, lekker als bijgerecht maar kan ook prima als hoofdgerecht op een mooie zomerse avond gegeten worden.

klik op de foto om naar het recept van de salade te gaan

salade met honing-knoflook gamba’s

Dezesalademethoning-knoflook gamba’sis momenteel echt favoriet bij ons thuis. Binnen 15 minuten kan deze salade al bij je op tafel staan.Ik gebruik zelf graag diepvries gamba’s die al helemaal zijn schoongemaakt.

salade caprese met pesto en tomaat

Zo simpel en echt zo ontzettend lekker. Dat is absoluut deze simpelesalade capresemetpesto,tomaat, mozzarella en pijnboompitten. Het maken van deze salade maken kost je hooguit 5 minuten van je tijd.Serveer eventueel met een zelfgemaakte focaccia of een stokbroodje citrus kruidenboter.

vegetarische Aziatische salade

De basis van deze salade bestaat uit geraspte wortel, spitskool en komkommer. De dressing voor deze Aziatische salade is gelukkig ook echt mega simpel. Het kost je ongeveer een halve minuut om te maken. Hij bestaat uit sojasaus, honing, knoflook, gember, rijstazijn, rode peper, zwarte peper en olie. Je krijgt dan dus een dressing die bomvol smaak zit!

salade met gerookte kip en pittige honing dressing

Dat gezond en lekker eten prima hand in hand samengaan, bewijst dezesalade met gerookte kipenpittige honing dressing.De salade is ook echt heel erg simpel om te maken. Het kost je ongeveer 10 minuten van je tijd.Lust je geen champignons? Vervang deze dan voor bijvoorbeeld blokjes courgette of aubergine. Geen fan van feta? Gebruik dan eventueel mozzarella. Helemaal geen liefhebber van kaas? Gebruik dan eventueel pompoenpitten of pijnboompitten.

pittige mango salsa met rode peper

Is het een salade is het een salsa? Het kan allebei 🙂 Wil je er meer een uitgebreide maaltijdsalade van deze pittige mango salsa maken? Voeg dan een zak gemengde sla toe met stukjes gerookte of gegrilde kip. Lekker met zelfgemaakte limoenmayonaise.

pastasalade met pesto en gegrilde kip

Een salade eten hoeft echt geen saaie kost te zijn. Dezepastasalademetpestoengegrilde kipbewijst dat. Je kan deze salade zowel lauwwarm als koud eten. Helemaal lekker met een gekookt eitje erbij. De kip kan je zowel grillen in een grillpan op de bbq of gewoon bakken in een koekenpan.

pastasalade met spekjes, ei, tomaat en komkommer

Is deze pastasalade super gezond? Nee, waarschijnlijk niet. Er gaat namelijk crème fraîche en gebakken spekjes doorheen. Nu vind ik “gezond” eten sowieso altijd een moeilijk woord. Want wat is nu gezond en wat niet? Wat mij betreft is dit namelijk een gezonde pastasalade. Je maakt alles helemaal zelf, er zit genoeg groenten in en door deeiook genoeg eiwitten. Uiteraard breng ik de pasta zelf goed op smaak met specerijen. Deze pastasalade is tegenwoordig favoriet van mijn ouders geworden. Volgens mij staat hij bijna iedere week wel bij hun op tafel.

aardappelsalade met ham en ei

Dezeaardappelsalademetham,eien kruidige dressing kan je zowel als lunch als avondmaaltijd eten. Tevens is de salade heerlijk als bijgerecht voor bij de bbq. Deze aardappelsalade is lekker zowel lauwwarm als koud. Ik persoonlijk vind de salade wel op zijn lekkerst als hij een nachtje in de koelkast heeft kunnen staan.

biefstuk salade met Aziatische dressing

Een persoonlijke favoriet van mij in deze top 15 zomerse salade recepten, is deze biefstuk salade met Aziatische dressing. Nu zeg ik wel dressing maar eigenlijk is het meer een saus dan een dressing. Ik ga overigens wel altijd voor gemak en koop voorgesneden spitskool en wortel. Geen liefhebber van biefstuk? Gebruik dan kipfilet of varkenshaas.

pastasalade met pesto en carpaccio

Het is jammer dat carpaccio zo prijzig is, anders zou deze pastasalade wekelijks op het menu komen. Wil je dezepastasaladeecht heel gezond maken? Gebruik dan een volkorenpasta.Dezepastasalade met carpacciois echt een heerlijke maaltijdsalade in de zomer. Ik kook de pasta altijd in de ochtend en meng de pasta dan al met de pesto. De pesto kan dan goed intrekken. De overige ingrediënten voeg ik pas vlak voor serveren toe.

simpele BLT salade

Ik maak deze salade heel graag als “side salad” voor bij de barbecue. Ook erg lekker is om deze BLT salade als vulling voor in wraps te gebruiken. Je krijgt dan in plaats van een BLT sandwich eenBLT wrap. Is deze salade gezond? Ehmmmm….nee totaal niet! Er gaat namelijk behoorlijk wat spek in en ook een flinke klodder mayonaise.

Thaise noedelsalade met pittige kip

DezeThaise noedelsalademet pittigekipis lekker fris en goed vullend. Je hebt er dus echt een completemaaltijdsaladeaan.Je kan dezeThaise noedelsaladeeten als avondmaaltijd maar kan ook prima met de lunch gegeten worden. Tevens kan je de salade zowel koud als lauwwarm eten.

mega simpele coleslaw

Uiteraard mag het recept van deze heerlijke en mega simpele coleslaw niet ontbreken in deze top 15 salade recepten. Een coleslaw is heerlijk om “zo” te eten maar is ook heerlijk op een goede Amerikaanse burger met bbq saus.

Salade met shoarma van kip en kruidige dressing

Ben je gek opshoarmamaar wil je niet die mega hoeveelheid kcal naar binnen werken? Dan is dezesalademetshoarmavankipen een frisse dressing echt een uitkomst.

Mediterraanse orzo salade met tonijn en paprika

Echt zo ontzettend lekker is deze Mediterraanse Orzo salade met tonijn, feta en gegrilde paprika. Ik ben voor gegrilde paprika uit pot gegaan maar je kan, als je er zin in hebt, ook zelf paprika roosteren. (is eigenlijk wel lekkerder) Ikzelf lust niet zo graag olijven maar eigenlijk horen olijven wel thuis in deze salade. Jan Willem en de kids zijn wel gek op olijven, des te meer kunnen hun in de salade doen 😉

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken

15 zomerse salade recepten (2024)

FAQs

Kan je een salade een dag van te voren maken? ›

Een maaltijdsalade kun je heel handig alvast een dag van tevoren maken. Als je een maaltijdsalade in de koelkast zet, kun je de salade 1 tot 2 dagen bewaren. Het liefst bewaar je de sla en dressing apart, want dan blijft 'ie het langst goed. Bewaar de salade in een goed afgesloten bakje.

Hoe kun je salade het beste bewaren? ›

Was de sla en zwier de bladeren goed droog. Wikkel de bladeren in een keukenhanddoek en doe een elastiekje rond de zijkanten. Leg het geheel in de koelkast om de sla een week te kunnen bewaren.

Wat is een gezonde salade? ›

Wil je voor een gezonde en voedzame salade gaan, zorg er dan voor dat meer dan de helft van je portie uit groenten bestaat en dat je er gezonde eiwitten (peulvruchten, vis, eieren) aan toevoegt. Ook toppings als noten, pitten en zaden geven smaak.

Hoe lang blijft een zelfgemaakte salade goed? ›

Als je aardappelsalade wil maken, is het slim om te bedenken hoe lang je wil dat de salade goed blijft. Zelfgemaakte aardappelsalade blijft ongeveer drie tot vier dagen goed in de koelkast.

Hoe maak je salades voor de week klaar? ›

Salades die de hele week vers blijven , gebruiken aparte containers voor toppings en dressing om knapperig voedsel knapperig te houden . Bereid de toppings en dressing voor, zodat de hele salade klaar is om te pakken wanneer dat nodig is. Meng de bakjes gewoon door elkaar voordat je gaat eten. Een maaltijdbereidingssalade lijkt veel op het maken van een salade die je meteen opeet.

Hoe zorg je ervoor dat een salade langer meegaat? ›

Houd de greens droog .

In dat vocht kunnen bacteriën zitten die de ontbinding bevorderen, dus je moet zoveel mogelijk vocht verwijderen. Als uw groenten bijzonder vochtig zijn, wilt u ze misschien even snel ronddraaien met uw slacentrifuge voordat u ze opbergt, zodat ze zo droog mogelijk zijn.

Waarom wordt mijn salade klef in de koelkast? ›

Hoewel ingrediënten als watermeloen, sla en tomaten tot de beste voedingsmiddelen voor hydratatie behoren, betekent dit ook dat ze tonnen vocht aan je bereide salades kunnen toevoegen. Door echter de zaden van groenten zoals komkommers en tomaten te verwijderen, kunt u het overtollige water helpen verminderen, wat tot doorweekte salades kan leiden .

Hoe houd je een salade in zakken langer vers? ›

Scheur een vers keukenpapiertje van de rol, schuif het in de zak met groenten en sluit het af met een chipclip . Het keukenpapier absorbeert vocht dat anders ervoor zou zorgen dat je bladeren gaan rotten. Dit zorgt ervoor dat de greens vers blijven, waardoor je meer tijd hebt om de zak op te gebruiken. Vervang de handdoek elke dag voor het beste resultaat.

Wat als je elke dag salade eet? ›

Het is natuurlijk niet de salade zelf die ongezond is. Het Voedingscentrum raadt aan om iedere dag tweehonderdvijftig gram groenten te eten, dus die blaadjes sla zijn van harte welkom. De toevoegingen, zoals kaas, vlees, en dressing daarentegen, zijn de boosdoeners.

Wat is de gezondste salade die ik kan eten? ›

Het beste: Salade met zwarte bonen en avocado

De bonen zijn een goede bron van ziektebestrijdende antioxidanten, en ze bevatten eiwitten en vezels, evenals energieverhogend ijzer. Avocado voegt romigheid en vezels toe. Bovendien helpen de vetten uw lichaam voedingsstoffen op te nemen, waaronder hart-gezonde lycopeen.

Wat maakt een salade ongezond? ›

Bereide saladedressings kunnen veel vet en natrium bevatten en zijn vaak een verborgen bron van extra suiker . Grote hoeveelheden bereide saladedressing of toppings zoals kaas, gedroogd fruit en croutons kunnen van een gezonde salade een zeer calorierijke maaltijd maken.

Hoe lang van tevoren kun je een salade maken? ›

Een lekkere lunch salade kan je ook meenemen voor onderweg. Maak je een salade om mee te nemen? Zorg er dan voor dat je de salade maximaal 1 dag van tevoren maakt en bewaar de salade dressing apart.

Kan ik mijn salade de avond ervoor klaarmaken? ›

Doe de dressings in glazen potten, label ze en bewaar ze in de koelkast. Persoonlijk bereid ik mijn salades graag op de dag zelf, omdat je groenten niet drassig worden. Als je een hardere groene kleur hebt (bijvoorbeeld boerenkool), kun je deze op de voorbereidingsdag aankleden.

Hoelang van tevoren salade maken? ›

Om 's ochtends tijd te besparen, kun je best de avond van tevoren al je lunch al klaarmaken. De truc hierbij is om goed rekening te houden met de ingrediënten. Zo kun je het beste groentes kiezen die weinig water bevatten zoals wortels.

Kun je salade een dag bewaren? ›

Of doe de gewassen sla in een ruime kom. Leg bovenop de sla een stukje keukenpapier en dek het geheel af met huishoudfolie. Plaats de kom onderaan in de ijskast. De sla blijft tot 5 dagen lang lekker fris.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 5347

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.